Šiuolaikinis verslas negali galvoti vien tik apie save
„EP gamyba“ vadovas Donatas Pauliukonis įsitikinęs, kad ateities verslas yra tvarus verslas. „Visi resursai yra limituoti, todėl būtina juos naudoti atsakingai, tą supranta ir verslas ir vartotojai. Tvarumas jau dabar tampa konkurenciniu pranašumu, ne tik apie tai komunikuojant, tačiau ir kuriant bei saugojant įmonės prestižą“, – sako pašnekovas.
Organinės kilmės riešutinius batonėlius ir riešutų kremus „Epbar“ gaminančios įmonės vadovas tvirtina, kad šiuolaikinis verslas negali galvoti vien apie save. „Privalome galvoti ir apie aplinką bei žmones, kurie tą aplinką sudaro, kuria. Mūsų tikslas, kad kuo daugiau žmonių, besirūpinančių savo ir artimųjų sveikata ir gera savijauta, galėtų vartoti visavertę mitybą užtikrinančius produktus. Ekologiški produktai išsaugo didesnę maistinę vertę ir geresnes skonio savybes. Gaminame maisto produktus iš žaliavų (riešutų, vaisių ir kt.), kurių auginimas daro minimalų poveikį gamtai ir išsaugoja produktų natūralumą, – pasakoja D. Pauliukonis. – Augantis žmonių sąmoningumas ir didėjanti ekologiškų produktų paklausa skatina vis daugiau gamintojų prisijungti prie žaliojo kurso. Kurdami, gamindami ir siūlydami pirkėjams išskirtinio skonio produktą, pagamintą be įvairių sintetinių trąšų ar cheminių pesticidų likučių, mes žengiame į švaresnę ir tvaresnę aplinką.
Mūsų produktai yra gausūs natūralių gerųjų riebalų, taip pat yra puikus skaidulų ir baltymų šaltinis. Net ir nenaudojant pridėtinio baltymo – dauguma produktų turi daugiau nei 10 proc. augalinės kilmės baltymų. Visiškai nenaudojame pridėtinio cukraus ar GMO produktų. Skonis mums lygiai taip pat svarbus, kaip ir natūralumas ir kokybė.“

Nuo produkto iki pakuotės
„EP gamyba“ vadovas atskleidžia, kad ekologijos ir tvarumo principų įmonė laikosi visose veiklos grandyse. „Taikome beatliekinės gamybos principus, taip pat racionaliai naudojame vandens, elektros ir kitus resursus. Antrinės ir tretinės pakuotės pagamintos iš pilnai perdirbto arba didžiąja masės dalimi perdirbto kartono. Visos pakuotės, įskaitant ir pirminę, kuri tiesiogiai liečiasi su maistu, yra perdirbamos ir žymimos atitinkamais rūšiavimo ženklais. Stengiamės kuo racionaliau pakuoti, kad nebūtų „vežiojamas oras“. O jeigu tūrį reikia papildomai užpildyti – naudojame tik iš krakmolo gaminamas granules, kurios lengvai ir greitai suyra gamtoje. Plastiko naudojame labai mažai ir tik ten, kur tai yra neišvengiama ir racionalu, pavyzdžiui „flowpack“ pakuotėse, skirtose trapiems produktams“, – pasakoja D. Pauliukonis.
Įmonės vadovas atkreipia dėmesį, kad atsakingo požiūrio į vartojimą ir į resursus principais vadovaujasi ne tik gamyboje, bet ir kitoje įmonės veikloje. „Neatsiejama kasdienybės dalis yra atliekų rūšiavimas ir popieriaus taupymas – spausdiname tik būtiniausius dokumentus. Vienkartinius indus naudojame tik higienos sumetimais, kai savo produktus duodame ragauti parodų ar mugių metu“, – pabrėžia pašnekovas.

Ekologiškas produktas – pranašesnis
Ekologiški produktai yra sveikesni žmogui, taip pat gaminami tausojant aplinką, todėl yra pranašesni už įprastus – vartotojai tai vertina. „Dažnas yra linkęs mokėti aukštesnę kainą vardan ekologijos arba ekologišką produktą laiko aukštesnės vertės. Tai matyti dalyvaujant daugelyje parodų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, kur iš pirmų lūpų galime išgirsti nuomonę apie mūsų produktus ir sužinoti vartotojų lūkesčius. Vienas iš klausimų, kuris kyla daugeliui mūsų gaminiais besidominčių žmonių – „ar galite pasiūlyti ekologiškų produktų?“.

Sąmoningas žmonių noras vartoti iš ekologiškų žaliavų, be cheminių priedų pagamintus gaminius skatina vis daugiau gamintojų atsigręžti į švaresnę, tvaresnę gamybą ir pasiūlyti aukštos kokybės produktus bei sprendimus vartotojams“, – sako D. Pauliukonis. Paklaustas, ar ekologiški produktai turėtų ilgainiui visai pakeisti neekologiškus, įmonės „EP gamyba“ vadovas, sako abejojantis. „Daug kas susiję su teisiniu reguliavimu, mat nebūtinai ne ekologiškas produktas yra kenksmingas ar nuodingas. Ar visi produktai taps ekologiškais – vargu, tačiau atsakingos gamybos praktika turi tapti privaloma visiems gamintojams“, – mano pašnekovas.
Šis straipsnis parengtas pagal projektą „Įmonių socialinės atsakomybės skatinimas” Nr. 08.5.1-ESFA-V423-02-0001, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.
