fbpx

Prisijungti

Naujienos

Kai drauge veikia ekologija ir tvarumas

Panevėžietė Laura Kaziukonienė prieš kelerius metus įkūrė liofilizuotų uogų, prieskonių ir daržovių verslą „Supergarden“. Šiandien gaminių asortimentas gerokai platesnis, tačiau ir toliau kuriamas laikantis ekologijos ir tvarumo principų. Verslininkė pasakoja, kad „Supergarden“ produkcija tvari nuo pat ingredientų surinkimo iki pristatymo klientui.

„Technologiją liofilizuoti maisto produktus išvystė JAV kosmoso agentūra „NASA“, ieškodama sprendimų, kaip maistu aprūpinti įgulos „Apolo 11“ narius ekspedicijos į Mėnulį metu. Iki šiol liofilizacija yra pati efektyviausia maisto konservavimo technologija, kai įvairūs maisto produktai džiovinami šaltyje. Tokiu būdu apdorojant daržoves, uogas, vaisius ir kitus maisto produktus, išsaugoma iki 98 proc. maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Aš liofilizuotais produktais susidomėjau pamačiusi tokias uogas vaikų pusryčių dribsniuose. Pradėjau domėtis, kokia tai technologija ir atradau, kad pasaulyje ji vis labiau populiarėja, tačiau liofilizuoti produktai daugiausia naudojami kaip ingredientai, o mes siūlome galutinį produktą – liofilizuotus užkandžius“, – apie verslą pasakoja L. Kaziukonienė. „Mūsų verslo modelis yra paremtas tvarumu, nes pati liofilizacija yra tvarus maisto produktų apdirbimo būdas.“

Nešvaistomos žaliavos

Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto prarandama ar išmetama. Kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų, Europos Sąjungoje – 88 mln. tonų. Į šį skaičių patenka ir surinktas, bet nesuvartotas ūkininkų derlius. „Supergarden“ įkūrėja atskleidžia, kad to galima išvengti produktus liofilizuojant.

„Mes nešvaistome žaliavų, nes iškart jas supirkę iš vietinių ūkininkų, liofilizuojame, išsaugodami visas maistingas medžiagas. Paprastai kai ūkininkai derlių nuima vakare, jį realizuoti gali tik rytojaus dieną ar savaitgalį, kai vyks turgus. Stovėdamos parą ir ilgiau, daržovės, uogos, vaisiai pamažu praranda maistines savybes, kiti spėja ir sugesti. Mes suteikiame ūkininkams galimybę atvežti net ir nedidelius kiekius surinkto derliaus ir iškart juos užšaldyti, kad būtų išsaugoma maistinė vertė“, – kalba L. Kaziukonienė. „Taip pat liofilizavimas labai efektyvus naudojant ekologišką produkciją. Labai dažnai ekologiški vaisiai, daržovės nėra vizualiai patrauklūs pirkėjams, kurie nori, kad, pavyzdžiui, visi obuoliai būtų vienodo dydžio. Liofilizuodami, daug vaisių, daržovių, uogų paverčiame milteliais, todėl mums svarbi ne jų išvaizda, o kokybė, taigi, ši technologija ypač vertinga norint sunaudoti ekologiškus produktus ir vartotojams pasiūlyti sveikatai naudingą gaminį.“

Tvarus transportavimas

Liofilizuojant sunaudojama daug elektros energijos, todėl „Supergarden“ įkūrėja nutarė pasitelkti atsinaujinančią saulės energiją. Kaip vienas iš tvarių sprendimų, įmonėje naudojama elektroninė dokumentų valdymo sistema – nereikia spausdinti popierinių sutarčių ir kitų dokumentų. „Manau, kad tokia praktika jau nėra naujovė daugumoje atsakingų verslų. Kita vertus, kiekvienas tvarus sprendimas yra reikšmingas“, – sako pašnekovė.

Pačiai verslininkei pavyko užtikrinti, kad ir žaliavų, ir galutinių produktų transportavimas taip pat būtų kuo tvaresnis. „Žaliavas perkame iš vietos ūkininkų, o dešimt kartų mažesnis liofilizuotų produktų svoris padeda užtikrinti, kad kuo mažiau kenksmingo anglies dvideginio patektų į aplinką. Produktų tvarumą nesunku palyginti. Naudodami liofilizaciją, gaunamame vieno centimetro dydžio kubelį, kuriame telpa visa morka. Tik pagalvokite, ką reiškia sandėliuoti ir transportuoti šviežias morkas ir mažučius morkų kubelius, sveriančius vos vieną gramą. Procesai daug paprastesni, reikalaujantys mažiau išteklių“, – pažymi L. Kaziukonienė.

Sinergija

Vienas netikėčiausių „Supergarden“ produktų yra liofilizuoti ledai – žirniukų ir pagaliukų formų ledai netirpsta, todėl juos galima laikyti spintelėje net iki dvejų metų. Verslininkė pasakoja, kad liofilizuoti ledai yra ir gražus sinergijos tarp tradicinio ūkio ir naujausių technologijų pavyzdys. „Liofilizuojame lietuvių gamintojų ledus, suteikdami jiems padidintą vertę. Tai inovatyvūs produktai, kurie apjungia stiprias lietuviško pieno ūkio tradicijas bei naujausias mokslo technologijas ir susilaukia dėmesio visame pasaulyje. Liofilizuoti galime viską: vaisus, daržoves, uogas, skysčius (sultis, alkoholinius gėrimus ir kt.), ledus, sūrius, jūros gėrybes, mėsą. Naujausias produktas – liofilizuota silkė pataluose. Indeliuose, saugančiuose produktus nuo pažeidimų, sluoksniuojame liofilizuotą silkę, liofilizuotus burokėlius, svogūnus ir kitus šiam patiekalui reikalingus ingredientus. Gauname inovatyvų produktą su visomis skoninėmis ir maistinėmis savybėmis, bet dešimt kartų lengvesnį ir negendantį dvejus metus. Liofilizacija yra puikus metodas, kaip įvairius produktus paversti ilgai galiojančiais bei išsaugančiais maistinę vertę“, – sako L. Kaziukoniėnė.

Šis straipsnis parengtas pagal projektą “Įmonių socialinės atsakomybės skatinimas” Nr. 08.5.1-ESFA-V423-02-0001, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.

 

Tapkite rūmų nariu

Nario anketą peržiūrėti gali tik prisijungę prie sistemos rūmų nariai

Registruotis